:: Cik Dz :: BFFL

Daisypath Friendship tickers

Thursday, March 1, 2012

Sihir ~ Kisah sepasang suami isteri (Part 1)


:: Nie mukadimah aje ye ::

Kisah nie memang agak berat dan mungkin ramai merasakan apa kaitannya ngan aku? Tapi diriku rasa terpanggil nak share kisah nie. Cite nie adalah hasil dari sharing of pengalaman dari mereka yang mengalaminye sendiri…

Hidup ini penuh dugaan…so kali nie sapa2 yang sudi membaca sediakanlah segelas dua teh tarik kurang manis size XL ye…panjang n berat benor kisah nie, tapi aku rasa adalah amat penting untuk berkongsi kisah ini…dengan harapan agar ianya menjadi panduan kepada orang lain baik yang tak pernah kena or yang menjadi tempat luahan rasa or yang pemberi pendapat atau pun bagi mereka yang masih berusaha tanpa putus untuk mencari penyelesaiannya (Ini hanyalah pada pandanganku ye)

Kalu ada kalanya kita rasa nak gelak tengok cite niyang rapik dan merasakan apalah punya merepek kisah nie? Ada ke syaitan yang sebegitu dalam dunia nie…itu aku juga tak pasti, coz ilmuku bukan seluas mana pun…kalu tanya aku pasal buek puri leh gak aku cite dos and don’ts based on pengalaman puluhan tahun membuatnye…tapi dis one memang not my expertise lah kan..BTW puri adalah masakan Bengali – my dad side…sedap bangat makan ngan kari ayam…yum2…

Sowi tersasar laks…back to being serious…hehehehe

Tapi apa yang ingin ku kongsikan adalah benda nie memang betul…kata orang kalu tak kena batang hidung memang tak caya nye lah…tapi bila melihat sendiri bagaimana ianya mampu menghancurkan keharmonian dan kebahagiaan sesebuah keluarga tue…MASHA ALLAH geram betul rasanya…even Rasulullah s.a.w juga pernah disihir…itulah sebab diturunkan surah Al – Falaq...kalu tak caya carilah tafsir dan pengertian disebalik surah nie…

Kat Msia nie paling popular ialah sihir pemisah – usually for de newly weds, and santau…asal salah sket aje santau…bukan nak confront orang ke, or pinta ALLAH menghukum orang2 yang menzalimi diri mereka…tapi mereka resort to syaitan…soalanku kepada mereka yang resort to syaitan, jihn n sihir nie – korang tak takut ke bala dari ALLAH??

Tujuan ku menulis kali nie bukan bermaksud untuk mengkritik sesiapa pun (kang tak pasal2 aku laks kena sihir..hehehe)..tapi sekadar berkongsi pandangan aje berdasarkan observationku akan  kesengsaraan mereka yang disihir or disantau juga ahli keluarga dan sahabat handai mereka…
Seksanya Masha ALLAH…tidak dapat ku gambarkan ngan kata2…

Setelah bertahun menyimpan cinta dan berjuang untuk bersama akhirnya mereka disatukan oleh Ilahi… Pelbagai impian dan mimpi dibina bersama…kini tibalah masa untuk merealisasikan impian2 tersebut…mereka berazam untuk bersama hingga ke hujung nyawa…terasa diri bermakna buat seseorang…terasa akhirnya diriku ketemu juga cinta hatiku yang ditetapkan ALLAH…

Bagi pasangan baru kahwin bila terkena sihir pemisah nie ~ especially di zaman teknologi macam nie…tambahan takde family member or kenalan yang pernah terkena ~ sekadar baca dalam KOSMO and MASTIKA aje…seksa dia ya ALLAH…terkena laks pada si isteri ~ suami bersedialah untuk berhadapan perasaan benci menggunung dari si isteri…bercinta puluhan tahun bagai nak rak, tetiba lepas nikah...isteri menyampah tahap gaban kat suami…

Semasa persediaan perkahwinan adalah terasa bakal isteri marah2…tapi menyangka bakal aku stress aje nie…maklumlah zaman sekarang kahwin pun kena DIY ~ uruskan sendiri…tambah laks bila dua2 sibuk memanjang…dah last minute baru nak kelam-kabut uruskan sume perkara…

Alhamdulillah urusan nikah n walimah berjalan lancar…ada dugaannye tetapi sentiasa ada penyelesaiannya…masa untuk mulakan hidup bersama…biasalah baru2...banyak benda tak kena…merajuk sana, merajuk sini, tapi makin lama terasa isteri menjadi pemarah dan menjauhi suami…macam2 si suami cuba untuk memujuk n memahami isteri…

Tetapi by the time suami nak figure out apa cer nye nie ~ sihir dan jihn dah menular dan berakar umbi di dalam isteri…kalu mula tak suka, nak merajuk aje dan menyampah sekali sekala aje, sekarang jadi lebih extreme ~ isteri menjauhi suami, serba-serbi suami buat tak kena, sering mengguris perasaan suami ngan kata2 dan perbuatan yang si isteri tak mampu mengawal…

Panjang sangat dah nie…kita sambung di sihir Part 2 ye…

Rasa2 korang nape si suami tak berputus asa...well I think this is why 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...