:: Cik Dz :: BFFL

Daisypath Friendship tickers

Monday, May 11, 2015

Part 2: RIP Boya…Till We Meet Again

Andai terlepas perjalanan Boya sebelum ini ....Part 1: RIP Boya…Till We Meet Again

Hari sihat Boya
Masih jelas dimemoriku…2 hari sebelum permergiaannya boya sangat aktif…dia main kejar2 ngan abang aji dan adek2nya… hatiku melonjak gembira kerana ku sangka segala usaha berhasil…the vet said in the case of FIP chances are living are merely days or weeks aje. Tetapi Boya has fought and survived the virus for almost 3 months now….Jadi aku sangkakan mungkinkah he had shed the virus…so he might just de 1% survivor…Boya has always been a fighter (baca entryku disini)…

Oleh kerana masa tuh cuti sekolah dan boya kelihatan sihat…keluargaku mengajak aku to take time out just for a day..adek aku janji by malam kita akan sampai umah…maka aku bersetuju dan pergi berjimba… 

Sewaktu sampai aje rumah…perkara pertama aku lakukan ialah mencari Boya…kelihatan dia sedang bermain dengan sesuatu di dapur dengan adek2nya…bila kuhampiri dia alangkah terkejutnya aku bila aku  mendapati sebelah mukanya bengkak…penglihatannya juga kurang jelas…

Terus aku menangis…I said to myself…how could I let this happen…I should have not gone out today… bila aku pegang mukanye yang bengkak takde pulak dia menjerit. Selera makan masih ada…jadi aku sedikit lega….

Keesokan paginya, aku terus membawa Boya ke Vet…the doc said virus the menyerang sarafnya dan tak lama lagi otaknya…jadi selepas ini keadaannya akan semakin teruk…virus akan menyerang saraf matanya dan Boya akan menjadi buta. Apabila virus itu menyerang otakny,a Boya akan kencing & berak merata, dia tidak akan mampu berjalan…jadi doctor kata sudah tiada apa yang boleh dilakukan untuknye. Aku boleh bawa dia pulang for a natural death atau put him to sleep.

Masa nih airmata aku memang tak boleh berhenti…aku dah tak peduli siapa yang melihat…aku cakap ngan vet takpe saya bawa dia balik…and I will stay with him until he leaves. His family need to say thank you and goodbye.

Sampai dirumah, aku cuba beri Boya makan…tapi mulutnya bengkak dan lebam berwarna ungu…tak boleh makan langsung…aku buatkan bubur salmon dan cuba guna picagari untuk suap dia makan…Boya tak nak…aku cuba beri air…Boya tak nak…jadi aku biar dia berehat...Boya cuma nak tidur aje bersebelahan denganku…jadi aku tidak mahu memaksanya

Malam tuh keadaannye menjadi semakin teruk..Tiba2 Boya bangun dan berjalan menyusuri dinding sampai dia langgar alamari. Then dia belok, jalan dan bila langgar dia akan belok lagi…aku tahu kini Boya buta…ganas sungguh virus ini…kerana aku takut dia jatuh tangga…maka aku masukkan dia kedalam sangkar yang dilapik kain…

Sepanjang malam sekejap2 dia akan terjaga dan cuba berjalan dan langgar sangkarnya…sangat seksa keaadaannya…aku berdoa pada Allah supaya membawanya pulang kerana keadaannya sangat seksa… aku menangis tak henti...basah bantalku...entah pukul berapa aku tertidur aku pun tak pasti…

Keesokkan paginya Boya sudah tidak bergerak dalam sangkar… Aku perhati dadanya masih bergerak...jadi aku lega Boya masih bernafas dan sedang tidur…mungkin otaknya sudah finally resting. Selepas subuh dan beri anak2 bulus yang lain makan aku naik ke bilik untuk beri Boya air…

Saat inilah yang paling seksa…aku lihat Boya cuba bangun tetapi dia kelihatan seperti lumpuh pinggang ke bawah…jadi dia kan terjatuh bila cuba bangun…dia cuba mengiau tetapi suaranya tidak keluar…tekaknye kering dan bengkak dan lebam mulutnya makin menjadi…selang 30 saat dia akan cuba bangun dan jatuh kembali…peritnye melihat keadaannya…aku tahu sudah tiada apa yang mampu aku lakukan untukknya…jadi aku terus berdoa supaaya Allah mengambilnya dengan segera supaya Boya tidak lagi terseksa…Aku bercakap2 dengannya dan mengusapnya supaya Boya tahu aku ada disisinya…

Dia menjadi lebih tenang bila aku mengusapnya…baru aku teringat…iyelah dia sudah buta…sensesnya not functioning…jadi bila dia mendengar suaraku dan merasa usapan tangan ku dia menjadi tenang. 

Disaat ini…mak suri, abang aji dan yang lain datang menjenguknya…seolah2 mengucapkan selamat tinggal. Boya semakin nazak…ku lihat dadanya kencang…dan sekali sekala dia kan mengelupur seperti ikan yang dikeluarkan dari air…Seolah-olah ajalnye sudah sampai dan rohnya sedang ditarik keluar… makin lama makin kencang Boya mengelupur…di saat ini aku menangis tanpa henti dan merayu pada Allah...”Have Mercy Allah…Have Mercy….Please Allah…have Mercy on Boya…Please Allah…Mercy Allah!!! Mercy Allah!!!Mercy Allah” 

RIP Boya...
Buat kali terakhirnya Boya mengelupur…kejang seluruh badan hingga kembang bulu-bulunya dan segalanya terhenti dalam sekelip mata seolah2 rohnya sudah pun meninggalkan tubuhnya…di saat ini barulah keluar air kencing setelah 2 hari dia tidak kencing dan air liurnya…matanya dalam keadaan terbuka…

Entah mengapa hati ku lebih tenang… Walaupun sangat perit…aku bersyukur kerana Boya tidak perlu lagi terseksa…aku mengajak ibuku segera menanam Boya…ku kuburkan dia disebelah kubur mimish…Setelah 2 tahun berlalu barulah aku mempunyai kekuatan untuk menulis kisah Boya…

Sepanjang aku menulis kisah ini…airmataku tak berhenti mengalir…begitu banyak yang aku pelajari darinya walaupun dia hanya seekor kucing…aku bersyukur kepada Allah kerana menganugerahkan Boya kepada keluargaku…walaupun hanya untuk seketika…He reminded and taught me lesson I have forgotten...How to be happy no matter what life throws at you...How to fight to matter how bad the situation looks like...

Bagi cat owners yang lain...berhati-hatilah dengan virus ini... I pray to Allah that I will not have to encounter such disease in my cats anymore...Berehatlah Boya…your journey was full of pain...Till we meet again…in shaa allah in Jannah…

Setelah pemergian Boya...aku mulakan Projek Pinggan Biru...nantikan entry ku nanti ye

3 comments:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete
  2. Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...