:: Cik Dz :: BFFL

Daisypath Friendship tickers

Monday, October 22, 2012

Sihir : Kisah Sepasang suami isteri (Finale)

This is the season finale...sape terlepas sile ke Part 8 ye

Suami tersentap dari lamunan bila pembantu hakim menyebut kes untuk bicara. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Dalam 5 minit dengan menjawab beberapa soalan, mereka kini sudah tiada sebarang hubungan. Tiada tuntutan lain dari kedua pihak melainkan perceraian. Juga tiada tempoh iddah kerana tiadanya sebarang hubungan suami isteri antara mereka. 

Sebaik hakim mengesahkan perceraian, x-suami meninggalkan dewan bicara. Kini semuanya hanya tinggal sejarah. Sambil menuju ke kereta terasa beban yang dipikul hilang serta merta. Hati terasa ceria kerana segalanya berakhir dengan cara yang baik tanpa pengaiban mana2 pihak. Tiada perasaan kehilangan mahupun keperitan..malahan suami lebih bersemangat untuk memulakan kehidupan baru… 

Kini sudah hampir sebulan bergelar single man. Status di Fesbuk juga sudah di update “single”. Pastinya ramai yang bertanya…namun x-suami memilih jawapan “its meant to happen” sahaja…kerana pastinya bila gossip dah basi…mereka akan meneruskan hidup masing2. 

Ada yang mengatakan sudah takdir…takde jodoh!!! Ntah nape bila x-suami mendengar ayat ini berdesing telinganya…TAKDIR!!! Bilamana ALLAH mengizinkan perkahwinan antara hambanya dan lantas hambanya memilih untuk bercerai…mengapa takdir pula dipersalahkan???

As far as JODOH is concerned…x-suami lebih selesa memikirkan mereka memang BUKAN jodoh satu sama lain pun…sebab tuelah mereka hanya melepasi tahap lafaz nikah dan batal air sembahyang aje…selebihnya hanyalah bertujuan membawa dirinya pulang ke jalan Yang ESA…jadi untuk itu  sebagai Adam akan aku berusaha menjadi imam yang lebih baik supaya dapat ku pimpin makmumku bila ALLAH pertemukan aku dengan Hawaku kelak. Siapakah sia, bila dan bagaimana ianya akan terjadi..itu Adam serahkan kepada yang ESA…

Sesekali Adam masih berhubung dengan keluarga Jandanya…sekadar bertanya khabar…Islam mengajar hambanya menjaga silaturrahim bukan, jadi mengapa perlu diputuskan hubungan ini hanya kerana terputus hubungan itu. 

As for Jandanya…moga dia menjumpai apa yang dicarinya…mereka tidak pernah berhubung selepas hari bersejarah itu…tiada keperluan pun… Itulah yang terbaik…Bagi mereka yang telah menzaliminya pula, Adam menyerahkan pada yang ESA untuk memberi pengajaran kepada mereka dan supaya ianya turut menjadi ikhtibar kepada yang lain. 

Yang penting sekarang nie bagi Adam…enjoy life as a single man to the FULLEST!!! Coz he just came back from HELL…

FINALLY : THE HAPPY ENDING


Terpegun juga aku mendengar kata2nya...namun its true what they say about challenges in life....



~ XoXXOxxO ~ 

10 comments:

  1. mcm ni kedudahannye.... hurmmm ya Allah.. takutnye sy. ape pula kesudahan sy kan... sy turut merasa kesedihan sisuami tu. sbb diantara mereka sy ibarat ditempat dia

    ReplyDelete
  2. Tinta..moga dapat dapat ambil iktibar dari kisah ini...jika masih menyayangi perkahwinanmu, berusahalah pertahan dan selamatkannye ya...dimana ada kemahuan, insha allah di situ ada jalan

    ReplyDelete
  3. ini kisah sapa ni..

    ReplyDelete
  4. tapi bagi sy soal hati dan perasaan ni terlalu ajaib..kita tak boleh paksa..dan kita sendiri tak tau apa yg ditanggung si isteri..if dia teruskan juga dalam hati dah takde perasaan sampai bila dia nak tanggung dosa sebab tak boleh nak jalankan tugas dengan sempurna as a wife..kita mudah menghukum hanya dengan melihat di depan mata..yang 'menanggung' hanya Allah saja yg tau..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh...kedua mereka diuji. Sebagai hamba kita cuma perlu berusaha sehabis daya dan redha dengan ketentuanNYA in shaa allah hati akan tenang juga

      Delete
  5. Sama cm kesah idup saya kami btahan kerana anak2..

    ReplyDelete
  6. Ya allah sedihnya... sy juga berada di tmpt watak yg diceritakan.. masih cuba bertahan utk anak. Xdpt bayangkan ending hubungan kami mcmna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang penting usaha Shuhada...Bila Allah memilih kita untuk diuji...ianya supaya kita jadi lebih kuat dan matang...yakinlah dengan ketentuan Allah...in shaa allah ketetapanNya sentiasa yang terbaik untuk kita...

      Delete
  7. Ya allah sedihnya... sy juga berada di tmpt watak yg diceritakan.. masih cuba bertahan utk anak. Xdpt bayangkan ending hubungan kami mcmna...

    ReplyDelete
  8. Iblis 1 - 0 manusia

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...