:: Cik Dz :: BFFL

Daisypath Friendship tickers

Monday, December 24, 2012

My name is Zahid and I am a Junkie…


Zahid d’ Junkie…itulah gelaran yang abang iparku berikan padaku…aku dapek gelaran tuh dah 2 tahun…sebabnya mudah…kalu aku terlepas dalam Tesco dan cari tak umpe…cue cari kat junk fud session…kompom aku ada…

Segalanya bermula pun masa aku dok JB 4 years back…sokmo tak sempat masak…sudahnya penuh fridge ngan processed meat n instant stuff ye…dapek laks housemate yang sama busy…sudahnye junkie lah kedua kami…

Lepas aku balik KL, I was at denial stage…sampelah satu hari kakak ku serkap jarang ketagihanku ini waktu pulang dari Tesco…namun kini I am a proud junkie…dan aku juga punya ramai anak didik…iaitu ibu, kakak n adek2ku…kekadang abang iparku juga tersampuk sama…kawan2 lama jangan cakaplah ye…

Family aku konon nak kurangkan cikedes nie…tapi bila aku beli depa serang dulu…lagi sengal…paling takleh handle…kakakku...abang iparku marah dia makan junkies…maka dia akan gunakan namaku to have a junkie moment…huhuhu…

Bila masuk 3 series nie…junk fud does take a tow on you…nampak lebih tua, gemuk dan paling buruk perangai ialah malas…wif d msg…bab gugur rambut jangan cakaplah ye…

Jadi untuk menangani ketagihanku kini…kalu nak pergi Tesco, haruslah after 2pm…semestinya lepas makan lunch ya…bila perut kenyang…mata takdelah miang sangat….

Namun once a junkie…alwiz will be…aku mula menggunakan akal yang dikunia Maha Esa ini untuk mencari ilham junkie di dapurku…sudahnya aku umpe…sekut kering…tapi bila dilayerkan ngan raspberry jam @ susu pekat manis @ nutella….

Yang paling mengasyikkan ialah peanut butter wif choc layer…hahahahah…my sistos siap buek 3 lapis ye…

Ditambah laks keja dari umah nowadays kan…mulut gatal aje nak minum kopi n teh ye…sudahnya segala macam minuman ada kat dapurku…antara my fav coffe break adalah mocha…ada kalanya aku buek gak yang healthy version : cereal coffee – aku campur coffe n horlicks…kalu lapar terlebih aku boh nestum…Nak bagi healthy aku guna susu tepung + gula perang…

Aku kini sedang dalam rehab (pemulihan)…walaupun kebanyakan masanya aku gagal…tapi rasanya sekut kering lagi ok dari cikedes kot…kopi ngan susu tepung & gula perang lagi ok dari 3 in 1 kot nah?

Ada junkie lain diluar sana? Sudi2lah kongsi DIY home made junkies denganku ya…wakakakaka...

Hasil nukilan : Junkie Tegar (",)

Wednesday, December 19, 2012

Follow my blog with Bloglovin

Bile berblog sume bule kan =))


Sexy water...

Air??? Sexy ke???...

Aku pun pikir benda yang sama gak mulanye…Hahahaha..tapi kalu macam yang sebelah nie sexy betul air nih... huhuhu... tergoda mak =) 

Sudahnya kini aku sedang mencuba pelbagai resepi untuk men"yeksi"kan air minum ku…kerana sesungguhnya teramatlah "seksa" aku nak minum air '0' huhuhu…

Kebaikan minum air ‘0’ memang sudah diketahui sejak zaman nenek moyang…kalu nak minum segelas dua tahan lah kan…tapi bila dikenang 3 liter air…mak aii…badak air leh aku alamatnya…tetiba tekak ku terasa lemas ye...memang takleh handle...

Nape 3 liter? Bukan 2 liter? Alkisah bermula semasa aku ingin menyihatkan tubuhku ini…dalam pencarianku di alam maya…aku umpe yang drinking 3 liters of water a day can help u loose weight…ditambah ngan detox process yang sedang ku lakukan sekarang…air yang banyak memang lah perlu…ditambah lagi bila ku ketahui ianya akan mencantikkan kulit….terus aku mencuba…maximum aku bertahan hanya 2 hari itu pun 2 liter aje…huhuhu

Dek kerana nak minum air lebih, aku mula bersenam…aku hanya berjaya menyakitkan bahagian2 tubuhku…minum air masih 2 liter…huhuhu…

But a few days ago masa berfb…aku umpe website nih positivemed Siap ada video ko… sexy water siap nak ajar aku bue air yang sexy… mahu aku tak jatuh cinta….
Maka bermula lah experimen aku…aku menggunakan segala yang ku temui di dalam peti sejuk ku…setakat nih aku dah cuba:

- Lime + kiwi + ginger + mint
- Green tea + mint + lemon
- Chinese tea + apple + mint
- Apple cider + ginger + honey 

Hasilnya…jeng jeng jeng aku dah berjaya minum 3 liter air setakat nih….Alhamdulillah…nampak gaya mungkin kena buek berliter2 lepas nie…kerna my mom n sisto juga sudah menjeling2 air ku yang sexy ini…wakakakaka


I soooo need to tropicalize my recipe…based on apa aku biasa umpe…rambutan @ laici  @ ciku  @ tomato @ longan @ pineapple @ limau bali @ watermelon @ honey dew @ timun @ celery @ mangga @ anggur @ epal @ oren @ kedondong @ durian belanda…Tetiba aku bersemangat nak minum air ‘0’ yang sexy ini ye…lolz…



Bagi sesiapa yang pernah mencuba @ ada resepi beh2 sudilah kiranya berkongsi ngan aku ye… 

p/s – sebab nak bagi feel, aku pun buek air dalam botol juga…tapi aku buna botol acar n botol mayo yer…kuikuikui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...