:: Cik Dz :: BFFL

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, April 25, 2012

Be ThE CHaNgE YOU wanT TO sEe


Words of Mahatma Ghandi…
There are so many things we regret and hate in life…how sometimes we wished to have done things differently with the hope it might have changed the course of our lives. For some, such tot is their strength to continue living…

You could never change the past…But you could promise to NEVER LET IT HAPPEN again… Do you not realize how the series of mistake you did CREATED WHO YOU ARE TODAY…If you knew what you know NOW when you were younger….your life now would have been different, right? So why not make use of what you know now to CHANGE how your life will be in the future (“,)

It’s never too late to change the things in life be it work, relationship and/or dreams. One thing that is constantly evolving in life is CHANGE…One might say when I am so happy and comfortable with my life why bother the change?? HELLO!!! Wake-up…CHANGE comes after you like DEATH!!! As a matter a fact it’s following you like a shadow…its call time a.k.a growing up a.k.a getting older…

Notice how you’re unable to do things you could when you were younger…like playing for hours without getting tired, growing taller and stronger by day, eat and drink anything and everything as much as you want but not growing fatter, hanging out wif friends all night yet able to go for class the next day…

You could never change others, or the situation you are stuck in; unless you change yourself. YOUR SELF is the only thing you have control over. Be it your mindset or perspective or removing yourself entirely from the situation and away from those people…hehehe

If you’re not happy with your life…GET UP!! Do something about it. Stop whining about it!!!
ü  If you hate your job ~ change your job
ü  If you hate working ~ take a break (go unpaid / quit your job)

It’s not impossible. If you never try you will never know. I have seen those doing it…I have seen people challenging CHANGE… Their life is FULL; they are happy and contented…Isn’t that the whole purpose of living?? Being HAPPY. I am not saying it will be easy...nobody said that!! But believe me ~ IT WILL BE WORTH IT ©©©

If your life sucks ~ Be the change you want to see in your life!!! start fixing your life…You are already in your 3 series…it’s time to STOP dreaming and START living your dreams no matter how small they are. Among my childhood dreams are eating MILO for fun…yup the milo powder ~ which my mom won’t let 20 years ago…This dream is to ready to be slashed in my APRIL WISHLIST….hehehehe

I rather die trying knowing that I am on my way living my DREAM life than to die thinking ONLY IF I DARED TO CHANGE. 

~ xOXoOxX ~ 

Monday, April 23, 2012

HATI SEORANG PEMANDU TEKSI…


Petikan dariDunia macam-macam 

Aku melihat dirinya sangat sederhana. Seorang pemandu teksi yang acap kali singgah untuk solat Subuh di masjid berhampiran dengan rumah ku. Kekadang aku berpapasan dengannya lewat solat Asar – jika kebetulan pulang awal dari kerja. Wajahnya jernih walaupun jelas telah berusia. Umurnya, sekitar 65 tahun, mungkin.

“Kenapa masih bekerja Pak cik?”

“Kenapa? Pak Cik dah nampak tua?” tanyanya kembali.

Aku tersenyum. Senang dengan kemesraannya.

“Anak-anak masih kecil?” tanyaku lagi, mencungkil sebab sebenar dia masih bekerja walaupun selayaknya pada usia begitu dia berehat.

“Ah, Pak Cik dah bercucu. Alhamdulillah anak-anak semuanya dah bekerja. Ada juga yang berniaga,” kilas Pak cik itu bersahaja.

“Kenapa Pak cik masih bekerja?” tanyaku lagi sambil memegang bahunya mesra.

“Bukankah bekerja itu satu ibadah? Ibadah mana ada pencen,”jawabnya pendek.

Aku terdiam. Inilah inti pati kuliah ‘Penghayatan Kerja Sebagai Satu Ibadah’ yang selalu aku sampaikan dalam program-program latihan dan ceramah. Terasa malu, aku yang selalu menyampaikan ilmu tetapi Pak Cik ini yang menghayati dan mengamalkannya. Ya, kalau kita bekerja kerana ganjaran dan imbuhan, kita akan berhenti sebaik sahaja kita mendapatnya. Tetapi kalau kita bekerja kerana Allah, atas dasar ibadah, kita akan terus bekerja walaupun telah mendapat imbuhan. Selagi ada tenaga. Walaupun aku kira Pak cik ini telah mendapat bantuan daripada anak-anaknya tetapi dia tetap bekerja kerana dia bekerja bukan kerana wang. Dia bekerja kerana Allah.

“Pak Cik gembira dengan kerja ni?”

“Gembira. Pak Cik tak ada kepandaian lain. Inilah sahaja kepandaian Pak Cik. Bawa teksi. Dengan cara inilah sahaja Pak cik memberi khidmat kepada manusia lain,” akuinya terus-terang. Hebat, inilah yang dimaksudkan oleh hadis Rasulullah s.a.w. yang selalu disampaikan oleh para ustaz, sebaik-baik manusia ialah manusia yang memberi manfaat kepada manusia lain.

“Awal Pak Cik dah keluar? Lepas Subuh terus bekerja?”

“Pagi-pagi ni murah rezeki. Pak Cik suka mula awal tetapi habis awal. Malam boleh tumpukan kerja lain.”

“Malam pun Pak Cik kerja juga?”

“Bukan kerja… Pak cik ikut kuliah-kuliah agama, belajar tajwid semula dan kadangkala ikut dalam majlis zikir. Itulah kerja Pak Cik yang dah berumur ni.”

Subhanallah, sekali lagi Pak Cik ini mengamalkan apa yang disebut dalam Al Quran ‘fa iza faraghta fan sab’ – maka apabila engkau telah selesai (dari satu urusan) tetaplah bekerja keras (untuk urusan lain), maksudnya selesai satu ibadah, kita sambung terus dengan ibadah yang lain pula. Tidak ada istilah rehat yang hakiki di dunia. Kita beribadah ‘around the clock’ – sepanjang waktu. Rehat hanya di syurga.

“Pak Cik dulu mengaji agama di mana?” aku terus mencungkil.

“Pak cik tak pernah mengaji agama secara rasmi. Dulu sekolah kebangsaan sahaja. Apa yang Pak cik dapat hasil mendengar sahaja. Mengaji dengar-dengar, kata orang. Kadangkala di masjid, di surau, dalam radio atau melalui perbualan-perbualan biasa.”

“Apa yang Pak Cik cari semasa mengaji secara dengar-dengar tu?”

“Pak Cik pegang satu sahaja, bila dapat kita terus amal. Baru ilmu tu berkat.”

Aku senyum. Memang luar biasa Pak Cik yang kelihatan biasa-biasa ini. Aku mendapat berita Pak Cik ini pernah memulangkan wang berjumlah RM 5 ribu yang tertinggal oleh penumpang dalam teksinya. Pernah juga dia bergelut dengan lelaki yang cuba merompak teksinya. Keberanian, kejujuran dan istiqamahnya menjaga solat jemaah sangat aku kagumi.

“Sekarang ni mudah dapat pelanggan?”

“Ada kala mudah, ada kalanya payah. Tak menentu. Sekarang ni susah nak jangka.”

“Kalau pelanggan tidak da bagaimana?”

“Tu, CD kuliah-kuliah agama. Pak Cik habiskan masa dengan dengar kuliah agama. Kalau letih mendengar Pak Cik cubalah zikir sedikit-sedikit. Rezeki tetap ada. Tidak dalam bentuk duit, kita dapat dalam bentuk ilmu.”

“Pak Cik sihat? Tak da sakit-sakit?”

“Sakit tu mesti ada. Badan dah tua. Lenguh-lenguh, sakit urat. Tetapi yang berat-berat tu tak adalah. Alhamdulillah.”

“Pak Cik makan makanan tambahan? Food supplement?” jolok aku.

“Tak da. Pak Cik cuma jaga makan dan joging. Tubuh kita ni bukan kita punya… kena jaga baik-baik.”

“Eh, Pak Cik, sepatutnya yang kita punyalah kita kena jaga baik-baik.”

“Tak tahulah Pak Cik. Tapi Pak Cik anggap tubuh kita ini amanah Allah. Bila amanah, kita perlulah jaga baik-baik.”

Terkedu aku dengan jawapan itu. Dalam hati aku mengagumi orang seperti Pak Cik ini. Orang tua yang ‘simple’, tenang dan punya prinsip yang tepat dan jelas dalam hidup. Dia bukan sahaja memandu teksi tetapi dia benar-benar memandu kehidupannya. Individu yang dianggap marhaen ini rupanya punya ‘hati emas’. Isi cakap dan sikapnya semuanya Al Quran dan Al Hadis, walaupun dia tidak petah menuturkan ayat Al Quran dan lafaz hadis. Sesungguhnya, dia jauh lebih baik daripada para ustaz mahupun orang yang digelar alim, yang mulutnya berbuih dengan ayat Quran dan Al hadis tetapi praktik, hati budi serta gaya hidupnya berbeza dengan ayat Quran dan Al hadis yang menjadi perhiasan lidahnya!.

Kisah Pak Cik pemandu teksi ini mengingatkan aku kepada budak gembala kambing yang diuji oleh Amirul Mukminin Sayidina Umar Al Khattab di tengah padang pasir. Apabila Sayidina Umar mengatakan bahawa tuan punya kambing tidak akan tahu jika budak gembala itu menjual seekor kambing secara senyap-senyap, budak itu lantas berkata, “kalau begitu di mana Allah?”

Begitu juga dengan kisah seorang gadis yang tidak mahu mencampurkan air ke dalam susu yang dijualnya walaupun disuruh oleh ibunya berbuat demikian.

“Kita tidak boleh mencampurkan susu ini dengan air ibu. Amirul Mukminin Sayidina Umar telah melarang perbuatan ini.”

“Ah, kita di dalam rumah kita. Bukankah ini waktu malam? Umar tidak akan tahu,” balas ibunya.

“Tapi Tuhan Umar tahu! Allah tahu ibu.”

Kata-kata budak gembala kambing, “kalau begitu di mana Allah?” dan gadis penjual susu, “tetapi Tuhan Umar tahu,” sesungguhnya bukan Al Quran dan bukan hadis tetapi rohnya, isinya dan mesejnya sejajar dengan Al Quran dan hadis. Itulah natijah pemikiran dan jiwa yang telah dibentuk oleh iman, lafaz kebenaran boleh jadi diluahkan dalam bahasa pertuturan yang biasa-biasa sahaja tetapi jika dicari dalil dan hujahnya dalam Hadis dan Al Quran, pasti ditemui.

Kembali kepada cerita Pak Cik pemandu teksi yang menjadi teman bual aku di serambi masjid selepas sama-sama mengerjakan solat Asar tadi.

“Pak Cik, apa yang paling susah sewaktu bekerja sebagai pemandu teksi ni?”

“Nak balas kejahatan dengan satu kebaikan. Itu yang paling susah. Pelanggan maki kita, kita balas dengan senyum. Orang herdik kita, kita minta maaf. Orang cuba tipu kita, kita mengelak dengan baik.”

“Mengapa begitu Pak Cik?”

Dia terdiam. Setelah merenung agak panjang beliau berkata, “ itulah ujian yang menentukan kita ikhlas atau tidak… Kalau kita buat kerana Allah, Insya-Allah, kita boleh balas kejahatan dengan kebaikan. Atau sekurang-kurangnya tidak membalas. Kita diam sahaja..”

Sekali lagi Pak Cik pemandu teksi ini telah menuturkan hikmah yang pernah disampaikan oleh Sayidina Ali. “Tanda ikhlas itu…, kata Sayidina Ali, “ialah apabila pujian tidak menyebabkan kau menambah amal. Dan kejian manusia tidak menyebabkan kau mengurangkannya. Di hadapan dan di belakang manusia, ibadah mu tetap sama.”

Dan sesungguhnya itulah juga inti pati ayat Al Quran, surah Fussilat: 34 yang bermaksud, “ tolaklah kejahatan yang ditujukan kepada mu dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berbuat demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadap mu dengan serta-merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib.”

Setelah bersalaman, Pak Cik pemandu teksi itu menuju teksinya.

“Ada janji dengan pelanggan. Assalamualaikum,” katanya, terus memandu teksinya dengan ceria. Aku? Aku terus duduk di tangga masjid sambil menghitung diri. Bolehkah aku meneladaninya? Bolehkah aku membalas kejahatan dengan satu kebaikan? Atau aku akan terus sibuk mencari dalil dan fakta untuk bahan tulisan atau ceramah sedangkan ada insan lain yang jauh lebih ikhlas telah mengamalkannya dalam kehidupan? Ya, alangkah dungunya kita kalau hanya sibuk menghafal nama makanan sedangkan orang lain telah memakannya? Begitulah perumpamaannya…


Masha ALLAH...Aku berdoa semoga aku juga dapat meneladani pakcik Teski nie...ilmu yang ku perolehi ini akan cuba ku amalkan...Been searching for my place in this world and how I could give back...Today I learn how to do it...By just being myself  (✿◠‿◠)

Friday, April 20, 2012

See with you heart ♥♥

I came across this and every line I read felt soooo true...so had to share wif de world =))...

Seseorang yang sentiasa bergurau senda di hadapanmu,
    Ketahuilah dialah seorang pemurung tatkala sendirian

Seseorang yang sentiasa menyuntik kata-kata semangat dan perangsang kepadamu,
    Ketahuilah tatkala itu dia sedang menyulam hatinya yang retak seribu.

Seseorang yang sentiasa kelihatan kuat di hadapanmu,
    Ketahuilah dialah yang sentiasa mengadu lemah di hadapan Tuhannya.

Seseorang yang ketawanya menceriakan harimu,
    Ketahuilah tatkala itu dia sedang membalut duka di dadanya.

Seseorang yang sering memberi hadiah kepadamu,
    Ketahuilah dialah insan yang tidak pernah mendapatkannya.



~ XoXXOo~

Thursday, April 19, 2012

Boboy the FiGhteR



Boboy ialah anak kucing yang dilahirkan di dapur umahku almost 1 ½ months ago. He’s an all-white kitten. His mom Squiry a stray, is a very young mother, so she doesn’t really know how to take care of her baby. So the experienced mother a.k.a my mom has been helping her out…dari menjadi bidan semasa kelahiran boboy, menyusu and even tuam her n***** coz Boboy kurang menyusu…hehehe

Boboy sangat aktif n manja…and everyone at home loves to play wif him…BTW, Boboy oso sangat garang…jangan cuba usik pipi, ekor, kutu, taik mata or taik hidungnya…be ready to taste his warth!!! I am the ibu tiri, so Boboy spends his time with me when his mom goes out for a date or nature calls.

Earlier this week, my friend came over and we were discussing on a project we wanted to do together…My mom was busy at the kitchen preparing dinner…since Squiry is so popular among the male cats in the alley, an orange cat was waiting for her outside the kitchen gate.

All of a sudden, my mom yelled!! Jijju..si oren dah tangkap Kutty (anak kucing in Tamil). By the time I rushed to the gate, I could see Oren was already at the end of the alley with boboy in his mouth. I rushed to the end of the alley and chased Oren as he turned right and went inside the sealed longkang.

Masa tue, Ya ALLAH…I know there was no way I could get him back…it was already dusk…and can’t see much…but I have to try even if it means I will have go inside the stinky, wet, and dark longkang…As I knelt to go inside the longkang, I saw something white on the longkang floor…I touched it and it was Boboy…Syukur Alhamdulillah.

He wasn’t moving..I couldn’t see blood coz usually male cats would kill kittens by making holes on the neck. I examined him further and saw blood in his ears. It struck me, there must holes somewhere and start searching for it. Then I saw a hole on his neck just under his right ear. Little blood, but he was not moving. I was so afraid he had died.

I started shaking him and prayed to ALLAH…Please ALLAH not yet…please!!! not him, I have big plans for him…then all of a sudden he coughed and started gasping for air…MashaALLAH, there was still hope. I rushed home, and held Boboy close to my heart. He was holding on strong to me.

Waiting outside the gate and confused Squiry followed me into the house and I asked mom what to do. Mom told me to put the medicated Indian oilment on the wound. My friend, shocked (part of it of what has just happened and the other half was seeing my reaction).

Boboy tidak ku lepaskan kerana nafasnya makin kencang…dan aku takut dia sedang nazak…masa tue aku hanya beristigfar…minta ALLAH selamatkan dia…seketika nafasnya makin stabil…barulah aku berikannya pada squiry supaya dia dapat menjilat luka anaknya…coz according to my mom, itulah ubat paling mujarab untuk luka kucing.

Nak bawa ke vet, it was late and kompom tiada lagi yang buka…if Boboy survived the night, he could make it…I told myself…so please ALLAH…let him survive the night…I’ll bring him to the vet first thing in the morning…

Later that night, he was getting stronger and dah mula menyusu…I know there was hope. The next day, he was even better, but still I want to bring him to the vet coz it’s a DARN HOLE on the neck OK!! Furthermore the one that bit him was a stray…so u will never know the implication…

When I brought him to the vet, she asked me whether there was much blood from the wound. I said just a bit, and she feared internal bleeding coz the area around the neck was swollen and hard. He needs an operation!!! HELL NO!! He’s too small, he will not survive the surgery…I have experience it before. I told doctor no surgery, NOT YET. Isn’t there other way?

Understanding my trauma of kitten surgery she japed him and prescribed him antibiotics and vitamins to help him recover. But she told me if things got worse in couple of days, we need to perform the surgery…I told her no worries I will be knocking hard on her door if it does.

It’s been almost a week now…Boboy is getting stronger…he’s eating, pooping and peeing all over the place and playing, but not aggressively…Oh ya…he’s also sangat manja wif me nowadays…dia suka baring di bahu ku…Squiry pula is becoming more protective. She watches over him like a hawk (dat makes the two of us). No other cats are allowed to come even near the gate…be it male or female…

Everyone is praying for Boboy, my sisters in the country and outside, my friend who came, my BFF and Insha ALLAH you guys who are reading this lil stowy of mine ©©…AMEEEN!!

I haven’t seen Oren since the incident…He’s afraid I guess…If I do see him, he not getting treats from me anymore; at least not for some time - unless if he’s really hungry. But be ready Oren for a long lecture from me about being a responsible male cat, dosa pahala n syurga neraka…hehehehe

Boboy is allowed outside but with monitoring…BY ME or an ADULT – Squiry doesn’t count ya ;P. He’s a bit cautious nowadays when he sees other cats…it will take some time but Insha ALLAH the day will come when he will the KING of the AlLeY…

I have learned a lot from the incident… my family as well…the BEST Lesson is “No matter how bad the situation may seem, FIGHT till the end…coz you’ll never know…ALLAH might just be testing you to give you a new lesson in life"   You will never know…but just DON’T GIVE UP even when all hope seems LOST…Give ALL YOUR BEST and pray HARD to ALLAH...Insha ALLAH, you will see HIS wonders ©©

Oh ya – BTW, Madame Mimish is still the QUEEN of the house and our HEARTS…just that that we have a new addition to the family ©©

~ XoxOxXo ~

Thursday, April 12, 2012

I waited for you

I can't hold back my tears...for me they are more than pets...they are part of me...it is not I who make them happy or feel loved. It's because of them I'm happy and feel loved and feel I actually Mattered. So to all the animals in the world... A tribute to you...


"Woof!" I said as you started the car,

"Hooray!" I said, it's my first time afar.
The scents we were passing were all new to me,
For it was my first introduction to this mystery.
As we got out of the car I embraced you with joy,
After all you remembered to bring my favourite toy!
You threw it once or twice, of which I retrieved,
But on the third it seemed you were ready to leave.
You threw it long and hard and I chased it like lightning,
But when I turned to bring it back I saw a sight quite frightening.
I gripped my toy hard as I tried to comprehend
What it was I did wrong to make our relationship end.
You walked back to your car as I sat there still loyal.
Why am I subservient and you so royal?
Your engine started, and you peeled out into the night,
You didn't even care about my overwhelming fright.
As I sat in my pose determined you would come back,
The sun faded behind me while the surroundings turned black.
Day after day I stayed in that park,
Lying... waiting... too feeble to bark.
As I lay there dying thinking of you master,
I asked myself how I got into this horrifying disaster.
With my last breath of life, I whispered your name
Then I collapsed in a heap overrun by pain.
Why didn't you love me master? Why didn't you care?
Had I no significance, was I just a clump of hair?
I stayed there master and I waited for you
I guess taking care of me was just too much to do.
I'm gone now master, no more You-and-I
But what I can't figure out is why you didn't even say goodbye...

-Author: Andrew Siegele-


DONT ABANDON YOUR PETS. You are their lives !
Note: It's a poem and I am not sure if its based on a specific dog. But thats how many animals end worldwide. Spay and Neuter your pets ! Save their lives and the lives of many unborn ones .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...