:: Cik Dz :: BFFL

Daisypath Friendship tickers

Monday, October 22, 2012

Sihir : Kisah Sepasang suami isteri (Part 8)

The story is quite long...coz I share it as and when it happens when I get d updates..so bear wif me please. Andai ingin mencari permulaannya cari under label Kisah Hati ye kawan2...

For Part 8, this is how the story goes....

Andai masih ingat...di Part 7, keduanya suami dan isteri bersetuju untuk bercerai walaupun tanpa kerelaan...

Kini tibalah hari yang dinanti2…hari perbicaraan kes perceraian mereka. Genap setahun sebulan mereka bergelar suami isteri, di hari ini kes mereka dihadapkan ke mahkamah. Kelihatan ramai pasangan di dewan mahkamah. Suami dan isteri bersetuju untuk bercerai dengan cara baik. Jadi memilih untuk hadir sendiri ke mahkamah tanpa peguam. Suami tak putus2 memohon bimbingan dari ALLAH agar tiada pengaiban dan penzaliman yang terjadi di dalam proses perceraian mereka. Kerana ini adalah apa yang di ingini isterinya…

Mengenang kembali sebulan yang lalu, si isteri menghubungi suami menyatakan dia telah pun memfailkan kes perceraian di mahkamah dan memberikan suami tarikh sebutan. Terkejut, suami meminta si isteri pertimbangkan keputusannya. Namun isteri mengingatkan suami akan perjanjian mereka untuk memfailkan perceraian. 

Seminggu sebelum sebutan kes, suami mencuba lagi. Alhamdulillah kini isteri mula menjawab kiriman sms suami. Namun isteri menyatakan kekesalannya dengan perkahwinan mereka. Betapa perkahwinan ini suatu kesilapan di dalam hidupnya dan bilamana tiada cinta dan perasaan terhadap si suami dari awal perkahwinan mengapa perlu menyeksa diri dan meneruskannya. 

Perit hati suami mendengarnya…. Isteri menyatakan mungkin mereka hanya sesuai berkawan namum tidak sebagai suami isteri. Isteri hanya menyedari dia tidak mempunyai perasaan terhadap suami beberapa bulan selepas perkahwinan mereka. Walaupun mereka mengenali satu sama lebih dari sepulun tahun dan mula berkawan secara serious selama 2 tahun sebelum menempuh pelbagai cabaran untuk mendirikan rumahtangga.  

Keluarga isteri juga puas memujuk dan meminta sebab untuk perceraian. Namun isteri hanya menyatakan dia tidak menyukai si suami…dan itu sudah mencukupi untuk perceraian. Dia tidak sanggup untuk hidup bersama suami lagi dan terus berdosa kepada yang ESA. 

Dikala itu hanya ALLAH yang mengetahui betapa hancurnya hati suami. Begitu mudah cintanya dibuang. Walaupun suami yakin alasan isteri hanyalah supaya suami melepaskannya pergi, namun bilamana dia sudah tidak dapat meyakinkan isteri untuk terus berjuang dan pertahankan perkahwinan ini, terasa diri amat kecewa kerana gagal mempertahankan rumahtangga mereka. 

Dikala itu suami hanya mampu menitipkan doa kepada yang ESA supaya tiada yang lain selepasnya untuk merasai derita sebegini rupa. Jauhkanlah suami mahupun isteri diluar sana dari dugaan sebegini berat. Tidak tertanggung rasanya hati. Terasa cintanya diperlekeh dan dipijak2 sesuka hati. Tidak pernah lahir cinta sebegini kuat terhadap sesiapa, namun ALLAH menganugerahkan kepada suami hanya untuk isterinya. Akan tetapi bila ini yang terjadi…suami hilang kata2 seketika. Namun keyakinan bahawa ALLAH hanya menetapkan yang terbaik untuk dirinya, suami bersetuju untuk melepaskan isteri secara baik di mahkamah.  

Dalam menanti tarikh sebutan, pelbagai persoalan muncul difikiran suami. Jadi sebenarnya memang tiada sihir?? Tapi bagaimana dengan tanda2 sihir dan proses rawatan yang dilakukan ke atas isteri? Suami mula meragui… Jadi apa yang sebenarnya!!! Andai dia hanya ingin mempermainkan diri ini, mengapa perlu sampai ke perkahwinan? Psycho betul bini aku nih?? Tak kan dia suka suki nak bergelar MJ (Mak Janda)??? Biar betik??? Apa yang berlaku memang tidak dapat diterima akal…bila di flash back d series of mental and emotional torture yang dilalui sepanjang setahun ini, its not making any sense… no sensible picture is coming to mind…

Namun yang pasti hanya satu. Bila isteri memilih untuk berhenti berjuang sekarang disaat perkahwinan mereka di tahap infant stage tanpa sebarang hubungan melainkan di atas kertas, jadi pasti itulah yang terbaik. Kerana suami yakin ini hanyalah permulaan. Akan ada lebih banyak lagi caraban2 hebat di dalam perkahwinan…Its better to loose an arm now than sanity di masa hadapan…

TAWAKKAL…hanya itu yang mampu dilakukan suami. Kerana sesungguhnya sudah tiada jalan lain lagi. Hanya ALLAH yang mampu mengubah situasi ini menjadi lebih baik. Apa yang dikhuatiri suami ialah kemarahannya di dewan mahkamah kelak. Kemarahan telah pun mula membakar hatinya? Pohon cinta …Ko terbakarlah sekali ye!!! Mampukah dia menahan godaan syaitan durjana? Mampukah dia menjawab soalan2 hakim dengan baik tanpa mengaibkan si isteri? Mampukah dia melafazkan talak dan melepaskan isteri dengan cara baik? Suami tidak dapat melelapkan mata di malam itu memikirkan akibatnya andai dia hilang kewarasannya di dewan mahkamah esok pagi…

Kesudahannya...enjoy d season finale guys  

3 comments:

  1. saya yakin ni sihir... rumah tangga yg pernah mgalaminye je yg betul2 faham situasi ni.. mula2 mmg bole cite ngan kwan2. bile da lme.. tkot kwn2 pon bosan.. sbb dgn isu yg sama je. sy sndiri keliru dgn perasaan sy thadap suami tp sy amat meluat tgok dia. apetah ag bile dia ade kat umah. mmg perit dugaan ni.... tu je yg mampu sy katakan... semakin sy mcuba mbina, semakin mjadi2 ketidakserasiannya antara kami

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat tuh tinta...berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul kan...teruskan tabah ye

      Delete
  2. Kisahnya sama spti kisah sy..cuma sy merasakan diri spt kain buruk kerana bl sudah tua baru nk ceraikan sy..skrg sy dlm proses penceraian krn suami ingin ceraikan saya atas alasan tiada perasaan,nafsu terhdp sy lagi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...