:: Cik Dz :: BFFL

Daisypath Friendship tickers

Friday, December 19, 2014

Buku Oh Buku ~ Big Bad Wolf...here we go =)

Alkisah aku dok menahan diri dari mengunjungi pesta buku kerana buku yang dibeli tahun lalu pun belum habis dibaca…Yelah mana tidaknye banyak habihkan masa baca ebook, blog dan buku adek beradek ku. Lagipun sejak mula bergym nih…dah kemaruk jadinye…hari2 nak pergi…kalu tak mesti sakit badan…


Then member aku yang pergi share laks gambar buku2 yang dia beli…terbakar aje rasa hati…gatal aje tangan nak g gak big bad wolf nih…Terus aku buat plan nak g…gym kasi postpone satu hari...biar aku bergym kat Big bad Wolf aje...tapi nak g ngan sapa???

Teringat laks sekarang cuti sekolah…so anak2 buah lah jadi mangsa..depa memang excited lah coz tak pernah pergi ye…kompom khamis @ 9.30am (nih lah kelebihan kerja dari umah…bule main larik2 jap). Aku juga tepon kakak ku di Kajang minta dia bawa anak2nya dan kami akan bertemu kat d exhibition hall aje. 

Mak aku pun nak join skali…tak pernah g lah katakan..hehehehe..the idea was pakai kasut selesa, bawa beg besar n op coz botol air. Alhamdulillah traffic clear…almaklumlah cuti skolah…10.30am dah sampe dah. 
Masuk aje exhibition hall..perghhh…buku RM3 mana bule tahan!!! Terus trolley besar aku amek. Anak2 buah pun sama. Kakak amek trolley but si adek Aisha tak nak trolley…katanye trolley bule membawa kepada silap langkah hehehehe…

Masing2 berpecah…Aku nye plan was – start with bargain corner…mencari buku2 mengenai self-help, adult reading, cookery, green living, craft and gardening. Anak2 buah aku memang  dok kat novel section aje…

Sedar2 dah hamper 2 jam lebih kami di dalam tuh..bebudak memang nak berselfie aje...d adults macam kami nih layankan aje ;)


Perut dah keroncong n trolley dah penuh...rasanye cukup stok buku tuk setahun dah nih...maka kami pun beratur kat cashier and singgah di chicken rice shop sebelum balik umah..minimum sorang ada 10 buku...memang cukup puas hati....all in all we spent about 5 hours for the Big Bad Wolf fair...

Jumlah belianku ialah RM175...buku paling murah berharga RM2.50 satu dan paling mahal RM10.00 satu. kebanyakan buku yang aku ambil berharga RM3 dan RM8...Dibawah nih adalah stok bacaan aku sampai tahun depan. Selain buku bacaan aku juga beli puzzles and games...coz nak asah balik otak yang dah berkarat nih....

Lepas beli buku2 nih aku berazam I wanna go for Big Bad Wolf 2015 hehehehe tapi sebelum tuh kena habiskan semua buku yang ada nih =)

Yang dibawah nih laks antara koleksi2 anak2 buahku yang remaja for 2015...have a blast girls.

Since anak2 buahku yang kecil2 tak dapat ikut sekali coz mak ngah tok leh handle korang nanti...mak ngah ada belikan hadiah tuk korang...kisah-isah nabi...ada 25 buku kesemuanya...nanti mak ngah nak minta korang bacakan kepada mak ngah heheheehe..

Kata orang kalu nak tanamkan minat membaca...kena mula dari awal...masa mereka kecil lagi...cuti sekolah takde benda nak buat...bacalah buku ye...

Habiskan nih dulu...nanti kalau ada Big Bad Wolf Box offer...mak ngah stok-up buku lagi ye =)

Nasihat aku pada korang yang belum pergi, atau dah lama tak pergi atau tak pernah pergi...PERGILAH!!!! jangan tunggu lagi...percayalah korang pun akan rambang biji mata kat sana nanti...tinggal 2 hari aje lagi...

Kakak n Aisha dah plan nak mulakan Bedah's book club sempena hari jadi nenek mereka hari nih...jadi bule lah berkongsi buku2 yang best untuk dibaca...

Si kakak kata "mak ngah nanti bila kita dah ada banyak buku, kita buat library ye"...Aku tersenyum aje...aku jawab balik "ok kakak...kita buat FREE library kepada mereka yang ingin membaca ye"...

Dalam hatiku..."Tambah satu lagi idea to my Give-back Khalifah Home aku nanti...in shaa allah akan ku usahakan juga impianku ini. 





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...